Saturday, January 26, 2013

New Life!

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, thumma alhamdulillah. Sudah sebulan menjalani kehidupan sebagai pelajar Jabatan Bahasa Arab semester 2. Kehidupan baru. Mata pelajaran baru. Lecturer yang best. Result sem 1 pun dah lama keluar. Moga dapat maintainkan result untuk sem 2. Ameen.

Alhamdulillah, sem ini dapat satu bilik dengan all my best friends. Kynah, Yana dan Az. Dapat bilik best. Syukur sangat-sangat.


Harta Kynah
meja study yang berjaya kami hias.
Semester ni juga, kami dah belajar ikut diploma masing- masing. Diploma Bahasa Arab Komunikasi, hanya mempunyai 11 orang student sem 2. so, sikit je la. Sem ni, kitorg dah start belajar subjek kos kitorang. Subjek-subjek yang boleh dikatakan agak mencabar.

Al-Nahw Al-Tatbiqiy. Diajar oleh Ustazah Azlina. Subjek ni, kitorang belajar tentang nahu bahasa arab. Ada i'rab [saya tak suka masa sekolah menengah, tapi best sebenarnya]. Memang tersangat sayang nak tinggal kelas untuk subjek ni. Sekali tinggal, untuk kelas berikutnya kita pasti akan ternganga. Then, Al-Sarf Al-Tatbiqiy. Diajar oleh Ustaz Haniff. Kelas yang ceria dengan usikan ustaz. Tapi senang faham. Thumma, Bahasa Arab II, diajar oleh Ustazah Aida. Best!

English, diajar oleh Madam Farah. Madam yang sporting. ha! Sem ni kitorang kena berdrama. Jeng jeng jeng. Pengantar Komunikasi yang setakat ini diajar oleh Ustazah Fadelah. Subjek ni, kitorang belajar tentang komunikasi. macam-macam la. best! At-Tarjamah oleh Ustaz Haniff aidhan. Kitorang sepatutnya ambil subjek ni masa semester 4, tapi diawalkan. so, kitorang bergabung dengan abang-abang dan kakak-kakak sem 4. diorang baik-baik. Lastly, Tahfiz oleh Ustaz Haizuran. memang best! Sem ni kitorang kena hafal surah As-sajadah dan Al-Insan. Moga Allah permudahkan.

Semester 2 ni, kitorang dapat jadual waktu yang boleh dikatakan padat. so, memang kena pandai uruskan masa. Semester 2 ni, saya dilantik menjadi ajk kebajikan blok c. Amanah. Moga Allah permudahkan. 

Bittaufik wa najah. Moga Allah permudahkan segala urusan kita. 

p/s: 1. ada budak kecik ni terharu saya mentioned nama dia dalam entry lain. Izzah yang lebih femes dikenali sebagai Iera. Ahhaa. 2. Budak kecik yang betul-betul kecik dah besar rupanya. ;)


3. testing. sekadar mencuba 


No comments:

Post a Comment