Friday, July 6, 2012

Terima kasih Murabbi !!


Hamdalah..

Sejuk mata apabila memandang wajah-wajah yang disayangi. Wajah-wajah yang telah banyak berkorban. Wajah-wajah yang mempunyai hati-hati bersih. Wajah-wajah yang telah banyak mencurahkan ilmu dunia dan akhirat. Wajah-wajah yang telah mentarbiyyah kami. Siapakah pemilik wajah-wajah itu? Murabbi tercinta.

Ramai yang telah melangkah ke alam baru setelah meninggalkan alam persekolahan. Dan, kami yang bakal mengikuti langkah mereka menjejakkan kaki ke sekolah tercinta.

Hamdalah, betul kata Muallimah Hayati disaat diri ini mengkhabarkan keinginan untuk menjejakkan kaki di bumi al-amin. Ziarah warga SMIAAK. ' Mari je la. Mungkin awak akan mendapatkan sesuatu.' Tertanya-tanya juga, apa 'sesuatu' itu.

Memang betul kami mendapat 'sesuatu'. Sesuatu yang sangat berharga. N.A.S.I.H.A.T.Banyak nasihat yang sangat berguna. Nasihatnya berbunyi seperti ini. Jeng jeng jeng. [diolah mengikut cara Nurhaziqah.mz and the gang]

- Bila kita belajar, kalau kita tak faham, jangan terus tutup buku [putus asa]. Berusaha juga untuk memahami pembelajaran kita. Dan, jangan kedekut ilmu. Ajar juga kepada orang lain. Biar pun orang kata kita sombong, kongsi ilmu kita dengan orang lain. Cari orang untuk kita berkongsi ilmu.

- Kita belajar ni memerlukan hati yang bersih, insyaAllah senang nak serap apa yang kita belajar. Pastikan kita minat apa kos yang kita ambil. Barulah kita akan belajar dengan ikhlas dan mudah untuk proses pembelajaran.

- Kita ni kena pandai jaga diri. Biarlah kawan-kawan kita kat sana biasa buat benda bukan-bukan. Kita tak biasa. Guna segala tarbiyyah yang kita dapat dari al-amin. Jangan sibuk nak bercinta.

- Tunjukkan kepada orang luar bahawa kita ini student al-amin. Tunjukkan akhlak al-amin.

- Kalau nak bercinta, jangan bercinta. Kahwin terus. Kalau nak berkahwin, bagi tahu ana !

- Belajar betul-betul. Jangan sibuk nak mencari calon.

Hmm, hamdalah, sedikit sebanyak yang dapat dikongsi. Segala nasihat yang diberikan kepada kami.

Alhamdulillah, alhamdulillah. ^^

No comments:

Post a Comment